Incanto Images Fotografie

Incanto Images betekent betoverende foto's.
Ik hoop dat de betovering werkt en dat je kan genieten van de foto's.
Van macro- tot landschapfotografie en alles wat daar tussen in zit.





Nostro Mulino - Annemie



De molen werd in 1891 gebouwd door Antonius van Himbergen uit Woensel (Eindhoven) voor Wilh. Beerens. Hierbij maakte Van Himbergen, zoals bekend bij hem, gebruik van allerhande tweedehands materiaal. Meest in het oog lopend is de bovenas die, vermoedelijk met vulstukken en al, afkomstig moet zijn van een grote poldermolen uit Zuid-Holland. Helaas bedekken die vulstukken ook enige essentiële gegevens.






In 1903 verkocht Beerens de molen aan F. vd Linden. Die deed op zijn beurt de molen in 1944 over aan FJ van Stekelenburg, van wie de molen 18 maanden later overging naar FJC Tielemans te Eindhoven.






In 1957 werd de molen ingericht voor permanente bewoning; daartoe werd het gaandewerk deels ontmanteld, al bleven de meeste onderdelen bewaard. In 1965 brak de buitenroede, enige tijd later werd deze verwijderd. Vervolgens stond de molen jarenlang met één roede op noord. In 1980 werd de molen uitwendig weer gecompleteerd: er werden nieuwe roeden gestoken. Gedraaid werd er daarna echter niet of nauwelijks.






Vanaf 1991 ( toen er wat herstel was geweest en de molen een keer had gedraaid) stond de molen tot september 2000 altijd op het noorden. Nadat in het najaar van 2004 de oude ophekking was verwijderd, is in april/mei 2005 alles in orde gemaakt, zodat de molen weer kon draaien.






In 2008 werd de molen verkocht aan een particuliere en ingericht als "bed-and-breakfast". Enige molenaars wisten de nieuwe eigenaresse enthousiast te maken, om de molen weer te laten draaien. Dit is toen inderdaad gebeurd, een enkele keer zelfs met zeilen. Helaas legden de bestemming van de molen en de matige staat van het kruiswerk dat draaien teveel beperkingen op en bleef het bij die enkele keer.






In de zomer van 2010 heeft de eigenaresse, ondanks het succes van de bed-and-breakfast, de molen te koop gezet. De oorspronkelijke vraagprijs was € 399.000,--. Thans ( eind april 2016) is die € 324.900,-- k.k.  






In 2011 is de molen omgehaald van ZW naar ZO om het schilderen van de staart mogelijk te maken. Daarbij is tevens de rotte kruibok vervangen, de staartbalk iets ingekort en zijn rotte delen van de onderzijde van de lange schoren verwijderd. Vervolgens zijn deze opnieuw vastgezet op de staartbalk.






In 2012-2013 is de romp aangepakt, deze is geheel opnieuw gevoegd en hersteld. 20 november 2013 is de molen teruggekruid naar ZW; vanwege de slechte kruibok werd daar een takel gebruikt.






Draaien is sinds het einde van 2013 niet goed meer mogelijk door het groen op de molenberg ( dat laatste jaren weer flink omhooggeschoten is.)






De situatie van het gaandewerk:  aanwezig zijn bovenwiel, bonkelaar, koningspil en spoorwiel. De stenen liggen op de belt; de steenschijven, die ( volgens mededeling in " de Brabantse Molens" van 1974) vroeger los in de molen bewaard werden, zijn thans niet meer te vinden. De bovenbonkelaar ligt op de kapzoldervloer en de vloer zijn dusdanig getimmerd dat de koningspil zonder breek- of zaagwerk niet kan draaien.






De voorheen naamloze molen kreeg de naam "Annemie" na de herstelbeurt van 1980.


















































































Datum: 29 - 30 oktober



1 opmerking:

  1. Hai Von,

    Mooie reportage van deze molen. Een aantal zeer fraaie detailopnames en je laatste is erg mooi.
    Top.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bezoek en leuk dat je even de tijd neemt om een berichtje achter te laten!
Thanks for visiting my blog and leaving a comment!